Strava a jej úloha pri formovaní postavy

Pri formovaní postavy je okrem tréningu veľmi dôležitým faktorom aj strava. Len na základe kvalitnej stravy môžeme dosiahnuť požadované výsledky.

V dnešnej dobe sa väčšina ľudí stravuje veľmi nekvalitne. To znamená, že ľudia príjmajú potravu, ktorá im nedokáže zabezpečiť dostatok živín na kvalitné fungovanie organizmu. Naopak strava obsahuje veľké množstvo tzv. prázdnych kalórií, ktoré síce nasýtia organizmus ale nedokážu zabezpečiť potrebné živiny. Výsledkom je že organizmus je zasýtený, ale doslova preplnený a nevýkonný. Cítime sa unavení a slabí a nedokážeme vykonávať fyzickú ani psychickú prácu.

Je to dôsledok dnešnej stravy, ktorá sa väčšinou podáva v reštauráciách vo forme obedného menu, alebo vo fastfoodoch. Je plné tuku, prílišného množstva sacharidov a obsahuje minimálne množstvo bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov.

Výsledkom je neustále priberanie tukových zásob.


Na zamedzenie takéhoto stravovanie by sme sa mali držať nasledujúcich zásad:
  • Jesť často počas dňa minimálne 5 krát v menších porciách
  • Príjmať dostatočné množstvo bielkovín (minimálne 0,8g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti)
  • Zredukovať množstvo sacharidov v strave (najmä jednoduché cukry)
  • Zredukovať množstvo tukov v strave, snažiť sa príjmať najmä „zdravé tuky“ (olivový olej, tekvicový, ľanový, olej z iných druhov semien, rybí tuk)
  • Zeleniny je možné jesť neobmedzené množstvo (veľa vlákniny a vitamínov, žiadne tuky, vhodné množstvo sacharidov), vhodné nahradiť prílohy(ryža, zemiaky) za zeleninové oblohy
  • Najbohatším jedlom dňa by mali byť raňajky a ďalšie jedlá počas dňa by mali mať postupne menšiu veľkosť
  • Ak nie je čas na plnohodnotné jedlo vhodnými doplnkami sú tzv. „snacky“ (proteínový kokteil, proteínové tyčinky, ovocné tyčinky(bez tuku), ovocie)
  • Príjmať dostatok (aspoň 1,5l) tekutín, najmä počas tréningových dní

Základné živiny

Sacharidy, alebo cukry sú najlepším zdrojom energie pre svalovú prácu a zároveň slúžia aj ako jediný zdroj energie pre mozog. Správnym načasovaním a určením množstva prijatých sacharidov počas dňa dokážeme zabezpečiť optimálne fungovanie organizmu bez straty energie a potreby jej doplňovania večer alebo dokonca v noci. Jednoduché sacharidy slúžia ako okamžitý zdroj energie, naopak zložené sa musia v tráviacom trakte rozložiť a tak sú schopné dodávať energiu dlhšie.


Bielkoviny sú nevyhnutnou zložkou potravy a to najmä u športovo aktívnych ľudí. Pri stravovaní s cieľom redukcie prebytočného tuku majú takisto nezastupiteľnú úlohu. Telo ktoré má aktívnu svalovú hmotu má podstatne väčšiu potrebu energie a preto je preň jednoduchšie udržať štíhlu postavu. Pomocou bielkovín rýchlejšie regenerujeme svaly a pomáhame vytvárať nové. Práve táto nová svalová hmota pomáha rýchlejšie spaľovať tuky. Kvôli tomuto uzavretému cyklu sa športovo aktívnemu človeku podarí jednoduchšie schudnúť prebytočný tuk. A preto bude naším cieľom pomocou vhodného množstva bielkovín „pretvoriť“ postavu s prebytkom tuku na postavu so športovým vzhľadom.

Tuky, poznáme rôzne druhy či už prírodné, ktoré môžu byť živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Ale aj syntetické vyrobené rôznymi formami chemických reakcií. V ľudskom tele existuje takisto viacero typov tukov. Podkožný tuk je najlepšie viditeľný, jeho prebytok je ľahko vidieť, ale oveľa väčšiu pozornosť by sme mali venovať tuku, ktorý nie je vidieť. Je to tuk medziorgánový alebo viscerálny. Je to tuk ktorý obaľuje vnútorné orgány. Jeho primárnou úlohou je chrániť vnútorné orgány pred nárazom na kostru ale aj ostatné orgány. Ak je ho ale prebytok, tlačí na orgány tak ako aj na cievy a to spôsobuje závažné zdravotné problémy. Každý organizmus potrebuje určité množstvo tuku bez ktorého nie je schopný správne fungovať. Tuk alebo tukové tkanivo je nevyhnutnou súčasťou nervov, miechy, mozgu a bunkovej membrány. Viscerálny tuk ochraňuje vnútorné orgány a podkožný tuk tvorí ochrannú izolačnú vrstvu tela proti chladu.

Ovocie a zelenina väčšinou slúžia ako doplnok k hlavnému jedlu, ale nemalo by to tak byť. Hlavným jedlom by mala byť práve zelenina a mäso a omáčka by mali byť ako príloha. Zelenina a ovocie obsahujú veľké množstvo vody a vlákniny preto sú schopné zasýtiť pri minimálnom množstve prijatej energie.