Ovocie, zelenina a chudnutie

Dátum: 30.11.2013

Čo je to ovocie?

Ovocie sú plody rastlín, ktoré sú vhodné na konzumáciu pre človeka. Za ovocie považujeme najmä tie plody, ktoré majú nasladlú chuť. A preto je potrebné venovať im pozornosť aj z výživového hľadiska. Nasladlú chuť majú preto, že obsahujú ovocný cukor fruktózu. Fruktóza je jednoduchý cukor a preto to s konzumáciou ovocia netreba preháňať

 

Čo je to zelenina?

Zelenina sú plody, hľuzy alebo korene rastlín, ktoré sú vhodné na konzumáciu pre človeka. Zelenina obsahuje vysoký podiel vody minimálne množstvo sacharidov, takmer žiaden tuk a naopak obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Preto je možné jesť takmer neobmedzené množstvo zeleniny.

 

Načo potrebujem ovocie a zeleninu?

Ovocie a zelenina väčšinou slúžia ako doplnok k hlavnému jedlu, ale nemalo by to tak byť. Hlavným jedlom by mala byť práve zelenina a mäso a omáčka by mali byť ako príloha. Zelenina a ovocie  obsahujú veľké množstvo vody a vlákniny preto sú schopné zasýtiť pri minimálnom množstve prijatej energie.

 

Prečo si treba dávať pozor na ovocie a zeleninu?

Ovocie obsahuje jednoduchý cukor fruktózu, a preto by sme mali jesť primerané množstvo ovocia a neprejedať sa ním. Ovocie by sme mali zaraďovať do svojho jedálnička najmä v prvej polovici dňa potom sa zasa viacej zamerať na zeleninu. Zeleninu aj ovocie často konzumujeme vo forme zaváranín. Tomu by sme sa mali vyvarovať pretože takto upravené ovocie a zelenina obsahuje príliš veľké množstvo pridaného cukru a už takmer žiadne vitamíny.

 

Prečo sú ovocie a zelenina dobré?

Keď už máme príliš veľkú chuť na sladké, je dobré siahnuť po ovocí. Je to najvhodnejší zdroj sacharidov kde popri nich doprajeme telu aj určité množstvo vody, minerálov a vitamínov na rozdiel od sladkostí z obchodu.

Zelenina by mala nahradiť bežné prílohy k jedlám ako sú ryža, cestoviny, zemiaky či chlieb. Zasýti rovnako dobre, telu dodá nevyhnutné množstvo vlákniny pre lepšie trávenie a takmer vôbec nezvýši energetickú hodnotu jedla.